Ciasto miodowo-bakaliowe

Bardzo spodobał mi się ten przepis i postanowiłam go wypróbować, ciasto jest niby  odpowiednikiem keksu tylko z dodatkiem miodu, który zmienia całkowicie smak :). Jest pyszne, naszpikowane dużą ilością różnorodnych bakalii, które bardzo lubię :D.


Składniki :

  • 200 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 200 g masła 
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 1 i 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 80 g miodu płynnego
  • 50 g mielonych migdałów
  • 100 g skórki pomarańczowej
  • 100 g żurawiny suszonej
  • 300 g rodzynek
  • 50 g orzechów laskowych
  • 100 g migdałów

Opis wykonania :


1. Migdały parzymy i obieramy ze skórki, orzechy laskowe prażymy na patelni, przekładamy na ściereczkę i pocierając ściągamy skórki. Grubo siekamy. Rodzynki zalewamy wrzątkiem by zmiękły i odcedzamy.

2. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami.

3. Masło ucieramy z cukrem na gładką masę, dodajemy po jednym jajku dokładnie wyrabiając  ciasto za każdym razem, dodajemy miód, mąkę i wyrabiamy. Na koniec wsypujemy bakalie i dokładnie mieszamy ciasto łyżką.

4. Tortownice śr. 20 cm wykładamy papierem, przekładamy ciasto.Pieczemy w 170 C przez około 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 i pieczemy około 60 minut. Jeżeli będzie się zbytnio rumienić z góry przykrywamy folią aluminiową matową stroną na zewnątrz :).



źródło : Moje Smaki Życia wydanie grudniowe 2013

Podobne Przepisy

1 komentarze

  1. Wygląda wspaniale, wypełnione bakaliami po brzegi :)

    OdpowiedzUsuń

Instagram