Orzechowe rogaliki

Przepis ten dostałam od cioci  Irenki mistrzyni w ich wypiekaniu, święta bez jej rogalików to jak nie święta. Są kruche, bardzo orzechowe i wszystkim smakują :)






Składniki :

  • 60 dag mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 25 dag cukru pudru
  • 1 margaryna
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 10 dag mielonych orzechów
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Opis wykonania :


Ja wykonałam z połowy porcji rogalików dużo wychodzi :)

1. Jajka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy margarynę i ucieramy do uzyskania jednolitej masy całość mieszamy z orzechami, mąką wymieszaną z proszkiem i zagniatamy ciasto. Formujemy małe rogaliki lub jak ja wykładamy blaszki do pieczenia rogalików .

2. Pieczemy w 180 c około 10 minut. po wyjęciu będą miękkie , jednak gdy ostygną zrobią się twarde i kruche :)

3. Ja zdobię je dodatkowo maczając końcówki w rozpuszczonej czekoladzie i zanurzam w kokosie, mielonych orzechach i mielonych migdałach :)









Komentarze

Prześlij komentarz

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)