Śledzie przysmak gajowego

Uwielbiam te śledzie są bardzo aromatyczne i przyrządzam je już od 3 lat na każde święta, zajadamy się nimi :).




Składniki :

  • 50 dag solonych filetów śledziowych
  • 10 dag suszonych grzybów
  • 2 średnie cebule
  •  olej
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz mielony
  • mleko

Opis wykonania :
 

1. Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na noc do namoczenia, odcedzamy i zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości. Odcedzamy zostawiając wywar, studzimy i kroimy w paski.

2. Filety zalewamy mlekiem, tak by były całe zalane i moczymy około 3 godziny. Płuczemy, osuszamy i kroimy na kilku centymetrowe kawałki.

3. Cebule kroimy w piórka i szklimy na oleju, dodajemy listek laurowy i 3 ziarenka ziela angielskiego oraz pokrojone grzyby podlewamy wywarem i dusimy pod przykryciem około 10 minut na małym ogniu. Doprawiamy sola i pieprzem, studzimy. 

4. Śledzie i sos układamy warstwami w szklanej misce, odstawiamy na 2 - 3 dni by przeszły :).




źródło : Polskie tradycje kulinarne- Przysmaki ze śledzi

Komentarze

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)