Śledzie w sosie pomidorowym z rodzynkami

Jeżeli lubicie śledzie na słodko to przepis dla was. Mój tata za nimi nie przepada, ale on nie lubi niczego z dań na słodko :). Ja natomiast je bardzo lubię i dlatego znalazły miejsce w moim świątecznym menu.





Składniki :


  • 30 dag solonych filetów śledziowych
  • 5 dag rodzynek
  • 2 cebule
  • 120 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki miodu
  • olej

 Opis wykonania :


1. Filety moczymy w dużej ilości zimnej wody przez 3 godziny. Osuszamy, kroimy w 2 cm kawałki. 

2. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na chwile by się namoczyły.

3. Cebule kroimy w piórka, smażymy na oleju, dodajemy koncentrat i rodzynki dusimy około 10 minut. Na końcu dodajemy miód i dokładnie mieszamy. Śledzie przekładamy wystudzonym  sosem i odstawiamy na dobę by przeszły.





źródło : Polskie tradycje kulinarne- Przysmaki ze śledzi

Podobne Przepisy

2 komentarze

  1. Mam gdzieś podobny przepis i zawsze się tych śledzi obawiałam (smakowo). Pysznie u Ciebie wyglądają :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepadam za takimi śledziami, robię podobne ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Instagram