Śledzie w sosie pomidorowym z rodzynkami
Jeżeli lubicie śledzie na słodko to przepis dla was. Mój tata za nimi nie przepada, ale on nie lubi niczego z dań na słodko :). Ja natomiast je bardzo lubię i dlatego znalazły miejsce w moim świątecznym menu.
1. Filety moczymy w dużej ilości zimnej wody przez 3 godziny. Osuszamy, kroimy w 2 cm kawałki.
2. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na chwile by się namoczyły.
3. Cebule kroimy w piórka, smażymy na oleju, dodajemy koncentrat i rodzynki dusimy około 10 minut. Na końcu dodajemy miód i dokładnie mieszamy. Śledzie przekładamy wystudzonym sosem i odstawiamy na dobę by przeszły.
źródło : Polskie tradycje kulinarne- Przysmaki ze śledzi
Składniki :
- 30 dag solonych filetów śledziowych
- 5 dag rodzynek
- 2 cebule
- 120 g koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki miodu
- olej
Opis wykonania :
1. Filety moczymy w dużej ilości zimnej wody przez 3 godziny. Osuszamy, kroimy w 2 cm kawałki.
2. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na chwile by się namoczyły.
3. Cebule kroimy w piórka, smażymy na oleju, dodajemy koncentrat i rodzynki dusimy około 10 minut. Na końcu dodajemy miód i dokładnie mieszamy. Śledzie przekładamy wystudzonym sosem i odstawiamy na dobę by przeszły.
źródło : Polskie tradycje kulinarne- Przysmaki ze śledzi
Mam gdzieś podobny przepis i zawsze się tych śledzi obawiałam (smakowo). Pysznie u Ciebie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Przepadam za takimi śledziami, robię podobne ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń