Ciasto flamandzkie z żurawiną i grylażem z automatu

Pyszne ciasto z dodatkiem świeżej żurawiny oraz grylażu z orzechów - mmm... pyszne, lekko kwaskowe idealne do porannej lub popołudniowej herbaty czy kawy. 




Składniki:


  • 300 ml mleka 
  • 100 g masła
  • 2 łyżeczki płaskie soli 
  • 3 łyżki cukru
  • 50 g grylażu(orzechy w karmelu)
  • 4 jajka
  • 700 g mąki chlebowej
  • 1 łyżeczka czubata drożdży suchych
  • 60 g owoców /u mnie żurawina mrożona

Opis wykonania:


Do formy wlewamy mleko, rozkłócone jajka, owoce, sól, cukier, następnie mąkę i drożdże.
Wybieramy program na chleb zwykły, waga 1,5 kg i preferowany stopień zrumienienia skórki.
Gdy automat zasygnalizuje wrzucenie dodatkowych składników, dodajemy roztopione i wystudzone masło, oraz drobno posiekany grylaż.
Po upieczeniu wyciągnąć z formy i wystudzić na kratce. Dowolnie udekorować.



Komentarze

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)