Sałatka szwedzka na zimę

Pyszna sałatka jedna z moich ulubionych, przepis dostałam od cioci, a ona nie pamięta już skąd go wzięła. Jest godny polecenia bo ogórki są bardzo smaczne.






Składniki:


  • 2,5 kg ogórków gruntowych
  • 0,5 szklanki soli
  • 0,5 kg marchewki
  • 8 szklanek wody

Zalewa

  • 2 szklanki octu
  • 3 szklanki wody
  • 2 szklanki cukru

Na słoik

  • 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 2 ziarenka pieprzu
  • gałązka koperku

Opis wykonania:


Ogórki myjemy i kroimy w plasterki, marchew obieramy, kroimy w plasterki. Sól rozpuszczamy w 8 szklankach wody i zalewamy nią warzywa, odstawiamy na 3 godziny, odcedzamy. 
Gotujemy zalewę, ogórki wkładamy do słoików, zalewamy gorącą zalewą i pasteryzujemy 15 minut od zagotowania się wody. Wyciągamy i studzimy kładąc słoiki nakrętką w dół.




Podobne Przepisy

1 komentarze

  1. Jest idealna do mięsnego gulaszu i kaszy. :)
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń

Instagram