Serowa tarta z pomidorami
Przepis wymyśliłam na potrzeby konkursu firmy Mońki "Pokonaj szefa kuchni" do którego z miłą chęcią przystąpiłam, należało wymyślić przepis z użyciem serów owej firmy :).
I tak powstała szybka i smaczna tarta, która w mig znikła. Polecam.
I tak powstała szybka i smaczna tarta, która w mig znikła. Polecam.
Składniki:
na 23 cm formęciasto kruche:
- 250 g mąki pszennej
- 130 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
- 200 g sera Morski Mońki
- 100 g serka topionego Mońki
- 2 jajka
- 3/4 szklanki śmietany 30 %
- pieprz mielony
- suszona bazylia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
- pomidorki koktajlowe
Opis wykonania:
Mąkę przesiewamy dodajemy sól, pokrojone w kostkę masło, żółtko oraz wodę. Zagniatamy jednolite ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.
Ser trzemy na najdrobniejszej tarce, obie śmietany mieszamy z jajkami i serkiem topionym, najlepiej zrobić to blenderem. Dodajemy do masy starty ser, zmielony pieprz i odrobinę bazylii. Odstawiamy.
Ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty, nakłuwamy widelcem spód, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy grochem lub fasolą, podpiekamy przez 15 minut w 180 C. Po tym czasie ściągamy papier i podpiekamy jeszcze 5 minut.
Wylewamy masę serową, układamy umyte pomidorki, pieczemy w 180C około 25 minut. Podajemy lekko przestudzone.
Komentarze
Prześlij komentarz
W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html