Kotlety serowe
To moje ulubione danie,które zawsze zamawiam gdy jestem w Czechach, być tam i nie zjeść to grzech. Uwielbiam je z dodatkiem sosu tatarskiego i tyle mi tylko wystarcza pyszny ciągnący się ser w chrupkiej panierce mmm... nie myślmy o kaloriach :)
Przepis dodaje jako kolejny do zabawy Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach Mońki "Pokonaj szefa Kuchni"
na 2 osoby
Przepis dodaje jako kolejny do zabawy Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach Mońki "Pokonaj szefa Kuchni"
Składniki:
na 2 osoby
- 150 g żółtego sera u mnie Gouda Mońki 1,5 cm plaster
- 2 jajka
- mąka pszenna
- bułka tarta
- 1/4 szklanki mleka
- sól
- pieprz
- sos tatarski
Opis wykonania:
Ser najlepiej prostokątny kroimy na ukos by powstały dwa trójkąty.
Z jajek, mleka i niewielkiej ilości mąki oraz szczypty soli sporządzamy gęste lejące się ciasto naleśnikowe.
Ser panierujemy 2 - 3 krotnie dociskając do ciasta dobrze bułkę tartą, formujemy ładnie.
Rozgrzewamy olej i smażymy na rumiano, podajemy od razu z ulubionymi dodatkami i sosami.
uwielbiam ser w takiej postaci <3
OdpowiedzUsuń