Sernik na cieście drożdżowym z jabłkami
Przepis wart wypróbowania, bardzo delikatne ciasto drożdżowe z serem i jabłkami na wierzchu - pyszności. Oczywiście poszłam do pracy i prawie nic z niego nie zostało więc i do zdjęć pozostało mi kilka kawałków :D.
Następnie dodajemy pozostały cukier, cukier waniliowy i sól. Masło roztapiamy w pozostałym ciepłym mleku, wlewamy do miski i dodajemy jajko. Wszystko dokładnie wyrabiamy, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut.
Jabłka obrać i pokroić na cieńsze półksiężyce.
Ciasto wałkujemy i wykładamy na blaszkę 39x26 cm. Wykładamy ser i na wierzch układamy jabłka. Ciasto odstawiamy na 15 minut by ponownie wyrosło.
Pieczemy w 200 C około 30 -40 minut.
Jeszcze ciepły placek smarujemy przetartą przez sitko konfiturą. Posypujemy wierzch rodzynkami.
źródło : Ciasta z jabłkami nr. 4/ 2015
Składniki :
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 42 g świeżych drożdży
- 4 łyżki cukru
- 250 ml mleka
- 1 op. cukru waniliowego
- szczypta soli
- 4 łyzki masła
- 1 jajko
Na wierzch:
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- skórka starta z 1/2 cytryny
- 2 jajka
- 500 g twarogu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki mleka
- 1,5 kg jabłek
Dodatkowo:
- 5 łyżek konfitury morelowej
- 150 g rodzynek - u mnie żurawina
Opis wykonania:
Ciasto:
Przesiewamy mąkę do miski, drożdże rozrabiamy w 1/4 szklanki ciepłego mleka z łyżeczką cukru i mąki. Wlewamy do mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut, aby rozczyn wyrósł.Następnie dodajemy pozostały cukier, cukier waniliowy i sól. Masło roztapiamy w pozostałym ciepłym mleku, wlewamy do miski i dodajemy jajko. Wszystko dokładnie wyrabiamy, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut.
Masa serowa:
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy skórkę z cytryny, jajka, twaróg, mąkę ziemniaczaną i mleko i dokładnie wszystko połaczyć.Jabłka obrać i pokroić na cieńsze półksiężyce.
Ciasto wałkujemy i wykładamy na blaszkę 39x26 cm. Wykładamy ser i na wierzch układamy jabłka. Ciasto odstawiamy na 15 minut by ponownie wyrosło.
Pieczemy w 200 C około 30 -40 minut.
Jeszcze ciepły placek smarujemy przetartą przez sitko konfiturą. Posypujemy wierzch rodzynkami.
źródło : Ciasta z jabłkami nr. 4/ 2015
Komentarze
Prześlij komentarz
W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html