Cukier waniliowy domowy na dwa sposoby
Miałam kilka zapytań jak przyrządzić domowy cukier waniliowy bo tylko taki używam w domu, a nie chemiczny cukier wanilinowy. Ja mam dwa sposoby jeden wymaga trochę czasu by cukier przesiąkł aromatem wanilii, natomiast drugi można stosować od razu. Co do zakupu lasek waniliowych- kupuje tylko te w szklanych fiolkach ze względu na to że są wilgotne, mięsiste i bardzo dobrze zeskrobuje się z nich ziarenka. Najkorzystniejszy zakup to zakup w Lidlu - darmowa reklama ;), ale tam dwie kupicie za niecałe 5zł i naprawdę są dobrej jakości z Indonezji. Jednakże nie równają się z laskami z Madagaskaru, ale czasami ze względów ekonomicznych wybieram tańsze ;), gdyż za jedną laskę wanilii z Madagaskaru zapłacimy od 8-12 zł.
Teraz kilka słów o cukrze :D - w zależności od metody stosuje dwa rodzaje cukru kryształu :
- drobny do wypieków
- zwykły kryształ
Opis wykonania:
Metoda dłuższa :
- 500 g cukru drobnego kryształu do wypieków
- 2 laski wanilii
Opis wykonania:
Cukier wsypujemy do szklanego słoja, laskę wanilii nacinamy i zeskrobujemy miąższ z ziarenkami, przekładamy do cukru. Ja zazwyczaj rozcieram je z cukrem palcami do momentu dokładnego rozprowadzenia, pozostałą laskę kroimy na dwie lub trzy części i dodajemy do słoja. Kilkakrotnie potrząsamy energicznie słojem i odstawiamy najlepiej na 3 - 4 tygodnie.
Metoda natychmiastowa :
- 2 laski wanilii
- 250 g cukru kryształu - zwykły
Opis wykonania :
Laski wanilii kroję na 3 cm kawałki wkładam do blendera lub młynka i miksuje na drobny proszek, następnie dodaje dwie czubate łyżki cukru i ponownie miksuje w blenderze, aż wszystko mi się ładnie połączy - tylko nie za długo bo wyjdzie cukier puder :). Dosypuje pozostały cukier i mieszam chwilkę ponownie w blenderze. Ten cukier ma bardziej intensywny smak i zapach, ale jest bardziej miałki. I ma bardziej kremowy odcień. ( na zdjęciu druga łyżeczka z wstążką - jak widać ma bardziej widoczne ziarenka wanilii)
Jak używamy domowego cukru w stosunku do przepisów :
1 łyżeczka kupnego odpowiada 2 łyżeczką płaskim domowego * metoda dłuższa, natomiast metodą natychmiastową używam w ilości 1-1.
Warto zrobić taki domowy cukier :-)
OdpowiedzUsuń