Cukier waniliowy domowy na dwa sposoby



Miałam kilka zapytań jak przyrządzić domowy cukier waniliowy bo tylko taki używam w domu, a nie chemiczny cukier wanilinowy. Ja mam dwa sposoby jeden wymaga trochę czasu by cukier przesiąkł aromatem wanilii, natomiast drugi można stosować od razu. Co do zakupu lasek waniliowych- kupuje tylko te w szklanych fiolkach ze względu na to że są wilgotne, mięsiste i  bardzo dobrze zeskrobuje się z nich ziarenka. Najkorzystniejszy zakup to zakup w Lidlu - darmowa reklama ;), ale tam dwie kupicie za niecałe 5zł i naprawdę są dobrej jakości z Indonezji. Jednakże nie równają się z laskami z Madagaskaru, ale czasami ze względów ekonomicznych wybieram tańsze ;), gdyż za jedną laskę  wanilii z Madagaskaru zapłacimy od 8-12 zł.
Teraz kilka słów o cukrze :D - w zależności od metody stosuje dwa rodzaje cukru kryształu :
  • drobny do wypieków
  • zwykły kryształ

Opis wykonania:



Metoda dłuższa :

  • 500 g cukru drobnego kryształu do wypieków 
  • 2 laski wanilii

Opis wykonania:


Cukier wsypujemy do szklanego słoja, laskę wanilii nacinamy i zeskrobujemy miąższ z ziarenkami, przekładamy do cukru. Ja zazwyczaj rozcieram je z cukrem palcami do momentu dokładnego rozprowadzenia, pozostałą laskę kroimy na dwie lub trzy części i dodajemy do słoja. Kilkakrotnie potrząsamy energicznie słojem i odstawiamy najlepiej na 3 - 4 tygodnie.


Metoda natychmiastowa :

  • 2 laski wanilii
  • 250 g cukru kryształu - zwykły

Opis wykonania :


Laski wanilii kroję na 3 cm kawałki wkładam do blendera lub młynka i miksuje na drobny proszek, następnie dodaje dwie czubate łyżki cukru i ponownie miksuje w blenderze, aż wszystko mi się ładnie połączy - tylko nie za długo bo wyjdzie cukier puder :). Dosypuje pozostały  cukier i mieszam chwilkę ponownie w blenderze. Ten cukier ma bardziej intensywny smak i zapach, ale jest bardziej miałki. I ma bardziej kremowy odcień. ( na zdjęciu druga łyżeczka z wstążką - jak widać ma bardziej widoczne ziarenka wanilii)

Jak używamy domowego cukru w stosunku do przepisów :
  1 łyżeczka kupnego odpowiada 2 łyżeczką płaskim domowego * metoda dłuższa, natomiast metodą natychmiastową używam  w ilości 1-1.







Komentarze

Prześlij komentarz

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)