Bułeczki dynie z oregano

Do zrobienia tego przepisu zainspirował mnie Pinterest na którym znalazłam owy przepis. Pochodzi on ze strony Inside The Rustick Kitchen. Bułeczki wyglądają  i smakują obłędnie. Jest trochę zabawy, ale efekt jest tego wart. 






Składniki: na 6- 8 bułeczek


  • 1 i 1/2 szklanki puree z dyni
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 10 g suchych drożdży lub 25 g zwykłych
  • 3-5 łyżek zimnej wody
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 i 1/2 łyżki oliwy

Opis wykonania:


Przesiewamy mąkę na stolnicę, robimy dołek dodajemy rozpuszczone w wodzie drożdże lub rozkruszamy z mąką świeże. Dodajemy roztarte oregano, oliwę, sól i puree. Wszystko dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dzielimy i formujemy bułeczki. Bułeczkę układamy na dratwie i tworzymy wzór na krzyż obracając bułeczkę.Warto dratwę zamoczyć w oleju by nie przywarła zbytnio do ciasta, wiążemy sznurek. Bułeczki odstawiamy na kolejne 10 minut. Pieczemy w 180 C około 20 minut. 



Komentarze

Prześlij komentarz

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)