Strucla makowa z kruszonką

Oto pierwszy przepis na święta, ekspresowa i ładnie się prezentująca strucla, gdzie nie trzeba bawić się w żadne dokładne zawijanie i martwić czy nie pęknie przy pieczeniu. Bardzo ładnie się prezentuje, a ciasto jest pyszne i długo pozostaje świeże. 
Do nadzienia użyłam gotowej masy makowej, jednak gdy wolicie taką domową możecie przyrządzić ją wg. tego przepisu





Składniki na 2 keksówki


Ciasto


  • 1/4 szklanki oleju
  • 5 dag drożdży
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 5 żółtek 
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 50- 60 dag mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 10 dag stopionego masła
  • 85 dag puszka masy makowej

Kruszonka

  • 5 dag masła
  • 1/3 szklanki cukru kryształu
  • 2/3 szklanki mąki pszennej

Opis wykonania:


Mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i odstawiamy by drożdże ruszyły. Do miski wlewamy olej, roztopione masło, żółtka i jajko, cukier puder, mąkę sól i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wyrabiamy ciasto, gdy będzie zbyt klejące dodajemy więcej mąki - ciasto powinno być sprężyste i odchodzić od ręki pod czas wyrabiania. 
Ciasto bez leżakowania dzielimy na połowę i każdy kawałek wałkujemy na prostokąt, smarujemy roztrzepanym białkiem pozostałym po żółtkach i rozsmarowujemy połowę masy makowej.
Ciasto zawijamy jak roladę, następnie rozkrawamy i zawijamy w warkocz. Uformowane wkładamy do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Zarabiamy kruszonkę, ciasto z w wierzchu smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy kruszonką.
Strucle odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. 
Pieczemy w 180 c około 50 minut. 

Komentarze

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)