Strucla makowa z kruszonką
Oto pierwszy przepis na święta, ekspresowa i ładnie się prezentująca strucla, gdzie nie trzeba bawić się w żadne dokładne zawijanie i martwić czy nie pęknie przy pieczeniu. Bardzo ładnie się prezentuje, a ciasto jest pyszne i długo pozostaje świeże.
Do nadzienia użyłam gotowej masy makowej, jednak gdy wolicie taką domową możecie przyrządzić ją wg. tego przepisu
Do nadzienia użyłam gotowej masy makowej, jednak gdy wolicie taką domową możecie przyrządzić ją wg. tego przepisu
Składniki na 2 keksówki
Ciasto
- 1/4 szklanki oleju
- 5 dag drożdży
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 5 żółtek
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 50- 60 dag mąki pszennej
- szczypta soli
- 10 dag stopionego masła
- 85 dag puszka masy makowej
Kruszonka
- 5 dag masła
- 1/3 szklanki cukru kryształu
- 2/3 szklanki mąki pszennej
Opis wykonania:
Mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i odstawiamy by drożdże ruszyły. Do miski wlewamy olej, roztopione masło, żółtka i jajko, cukier puder, mąkę sól i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wyrabiamy ciasto, gdy będzie zbyt klejące dodajemy więcej mąki - ciasto powinno być sprężyste i odchodzić od ręki pod czas wyrabiania.
Ciasto bez leżakowania dzielimy na połowę i każdy kawałek wałkujemy na prostokąt, smarujemy roztrzepanym białkiem pozostałym po żółtkach i rozsmarowujemy połowę masy makowej.
Ciasto zawijamy jak roladę, następnie rozkrawamy i zawijamy w warkocz. Uformowane wkładamy do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Zarabiamy kruszonkę, ciasto z w wierzchu smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy kruszonką.
Strucle odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz
W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html