Sałatka śledziowa ze wędzonymi śliwkami
Pyszne połączenie śledzi z jabłkami i wędzonymi śliwkami, a wszystko zalane olejem lnianym i zostawione by się przegryzło na 5 dni. Potem wystarczy ugotować ziemniaki w mundurkach , pokroić je w plastry i wyłożyć na nie śledzie z dodatkami. Pyszności spróbujcie.
Składniki na 1 L słoik
- 50 dag solonych filetów matias
- 20 dag wędzonych śliwek
- 2 jabłka
- 200 ml oleju lnianego Semco
- 3 liście laurowe
- 8 ziaren ziela angielskiego
- czarny pieprz świeżo zmielony
- mleko do namoczenia śledzi
Opis wykonania:
Filety moczymy w mleku przez 12 godzin, następnie wyciągamy i osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy każdy płat zmielonym pieprzem i kroimy w paski.
Jabłka myjemy nie obieramy, kroimy na ósemki, śliwki kroimy na połowę.
W słoju układamy warstwowo śledzie jabłka i śliwki do wykończenia składników. Całość zalewamy olejem lnianym, szczelnie zamykamy i odstawimy do lodówki na 5 dni.
Gotujemy 2 ziemniaki w mundurkach, studzimy, kroimy w plastry. Układamy na talerzu, następnie układamy śledzie z jabłkami i śliwkami.
Komentarze
Prześlij komentarz
W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html