Śledzie korzenne

Kolejny przepis na pyszne i aromatyczne śledzie, które uwielbia mój tata. Jednak aby były dobre muszą odstać minimum 2 tygodnie, więc jeżeli chcecie koniecznie spróbować to musicie je już nastawić. 
Ja zrobiłam je mojemu tacie w prezencie :).





Składniki na 1 L słoik


  • 1 kg solonych filetów śledziowych
  • sok z 1/2cytryny

zalewa 

  • 2 szklanki oleju rzepakowego SemCo
  • 3 suszone papryczki chili
  • 1 laska cynamonu
  • skóra z 1 cytryny
  • 5 goździków
  • 5 strączków kardamonu
  • 5 ziaren jałowca
  • 5 ziaren pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • 1 liść laurowy

Opis wykonania:


Filety moczymy prze 3 godziny w dużej ilości zimnej wody. Następnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i kroimy na małe kawałki, skrapamy sokiem z cytryny.

Wszystkie przyprawy prócz liścia laurowego należy utłuc w moździerzu, dodać do oleju wymieszać.
W słoju na dnie kładziemy listek laurowy, układamy śledzie i zalewamy olejem. 
Słoik szczelnie zamykamy i odstawiamy do lodówki na min. 2 tygodnie. 
Uwaga jeżeli nie lubicie zbyt pikantnych należy zmniejszyć ilość chili.

Podobne Przepisy

0 komentarze

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

Instagram