Śledzie korzenne
Kolejny przepis na pyszne i aromatyczne śledzie, które uwielbia mój tata. Jednak aby były dobre muszą odstać minimum 2 tygodnie, więc jeżeli chcecie koniecznie spróbować to musicie je już nastawić.
Ja zrobiłam je mojemu tacie w prezencie :).
Ja zrobiłam je mojemu tacie w prezencie :).
Składniki na 1 L słoik
- 1 kg solonych filetów śledziowych
- sok z 1/2cytryny
zalewa
- 2 szklanki oleju rzepakowego SemCo
- 3 suszone papryczki chili
- 1 laska cynamonu
- skóra z 1 cytryny
- 5 goździków
- 5 strączków kardamonu
- 5 ziaren jałowca
- 5 ziaren pieprzu
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki gorczycy
- 1 liść laurowy
Opis wykonania:
Filety moczymy prze 3 godziny w dużej ilości zimnej wody. Następnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i kroimy na małe kawałki, skrapamy sokiem z cytryny.
Wszystkie przyprawy prócz liścia laurowego należy utłuc w moździerzu, dodać do oleju wymieszać.
W słoju na dnie kładziemy listek laurowy, układamy śledzie i zalewamy olejem.
Słoik szczelnie zamykamy i odstawiamy do lodówki na min. 2 tygodnie.
Komentarze
Prześlij komentarz
W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html