Suszone chipsy jabłkowe z cynamonem

Pyszne i chrupiące domowe chipsy jabłkowe z cynamonem, które może każdy przyrządzić w domu. Smaczna przekąska na jesienne wieczory przy telewizorze, a i dzieci je polubią.
Ja wybrałam  słodką odmianę jabłek, ale możecie dowolną. Tylko pamiętajcie, że kwaśniejsze odmiany będą wymagały użycia cukru. 









Składniki:

  • 4 jabłka
  • drobny cukier do wypieków (niekoniecznie)
  • cynamon
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego

Opis wykonania:

Jabłka myjemy i kroimy na cienkie plasterki za pomocą szatkownicy. Następnie wkładamy do miski z zimną wodą, w której rozpuszczamy 1 łyżeczkę kwasku cytrynowego. Osuszamy plasterki jabłek na papierowym ręczniku, oprószamy drobnym cukrem i cynamonem.
Układamy w pojemnikach suszarki do warzyw i owoców. Suszymy w 60 C, aż jabłka będą suche i chrupkie.
Jeżeli nie mamy suszarki, rozgrzewamy piekarnik do 70 C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy plasterki. Suszymy 3 - 4 godziny.



Komentarze

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)