Tarta gruszkowa z serem gorgonzola na francuskim cieście

Pyszna i efektowna, połączenie słonego ze słodkim, które dodatkowo podkreśla miód. Po zdjęciach zjadłam prawie całą :D. Wykonałam ją z połowy kupnego ciasta francuskiego dlatego jest mniejsza, ale polecam wykonanie dużej bo szybko zniknie.




Składniki na połowę ciasta:


  • 1/2 opakowania ciasta francuskiego
  • 2 gruszki
  • 100 g sera Gorgonzola lub innego ulubionego
  • miód
  • cytryna lub kwasek cytrynowy
  • jajko
  • rozmaryn świeży
  • świeżo mielony pieprz

Opis wykonania:


Ciasto zawijamy na brzegach około 1 cm i mocno dociskamy.
Gruszki myjemy i cienko kroimy na plastry, wkładamy do miski z woda i sokiem z cytryny lub kwaskiem by nie zbrązowiały.
Ser kruszymy i rozprowadzamy na tarcie, układamy odsączone gruszki.
Brzegi tarty smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 200 C około 20 minut.
po tym czasie wyciągamy, posypujemy posiekanym rozmarynem i polewamy miodem i posypujemy pieprzem.
Podajemy od razu po przygotowaniu.


Komentarze

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)