Zapiekane figi z serem Lazur

Pyszna i efektowna przystawka dla wszystkich, efektowne połączenie smaku słonego ze słodkim. Można je dodatkowo owinąć pancettą lub szynką parmeńską i również będzie jeszcze smaczniej. ja jednak zdecydowałam się na wersję dla wegetarian.

















Składniki:


  • 5 fig świeżych
  •  10 dag sera Lazur 
  • miód

Opis wykonania:


Figi delikatnie nacinamy na krzyż, nie do końca by się nam nie rozpadły, układamy w brytfance.
Do każdej wkładamy lekko rozchylając pokrojony bądź pokruszony ser i wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika na 15 minut.
Po tym czasie od razu serwujemy polewając figi miodem lub octem balsamicznym.


Komentarze

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)