Kurczak w miodzie
Pyszny pomysł na kurczaka w miodzie, należy jednak przyrządzić go nieco wcześniej by się zmacerował. Najlepsze mięso to te z ekologicznych hodowli, wolne od antybiotyków i hormonów. I szczerze was namawiam do zakupu tylko takiego.
Składniki:
- 1,20 kurczaka u mnie podudzia
- 2 łyżki suszonego lub świeżego tymianku
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- sól
- pieprz
- łyżka oleju
- 5 łyżek miodu
- 2 cytryny
Opis wykonania:
Sprawionego kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy. Mięso wkładamy do miski dodajemy sos sojowy, sól, pieprz i tymianek. Cytrynę myjemy i przelewamy wrzątkiem, ścieramy skórkę z jednej i wyciskamy sok z obu, sok i skórkę mieszamy z miodem wlewamy do mięsa, dokładnie mieszamy nacierając mięso. Tak przygotowane w stawiamy na
2 - 3 godziny do lodówki.
Kurczaka wyjmujemy z marynaty i układamy w naczyniu do pieczenia, pieczemy w 180 C około 30 - 40 minut. W trakcie pieczenia polewamy powstałym sosem.
Mięso w połowie pieczenia można nakryć folią, by zbytnio się nie spiekło z góry.
Miodowy kurczak jest pyszny!
OdpowiedzUsuńChyba wiem, co jutro mamy na obiad...
;)