Mini hamburgery

Mini hamburgery na jeden kęs, idealne na każdą domową imprezę. Miło nimi zaskoczycie gości. Może i są pracochłonne, jednak efekt jest wart tej pracy. 










Składniki: na 30 sztuk


  • 30 sztuk bułeczek mini do hamburgerów z tego przepisu
  • 40 dag mielonego antrykotu
  • 10 plasterków sera podzielonego na 30 kwadracików
  • mini pomidorki w plasterkach
  • sałata
  • opakowanie bekonu w plastrach

sos

  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 pokrojone drobno ogórki konserwowe
  • sól
  • pierz

Opis wykonania:


Upiec bułeczki. 
Z podanych składników robimy sos.
Mięso mielimy, formujemy małe kotleciki, z wierzchu oprószamy solą i pieprzem. Smażymy bez tłuszczu na patelni, kładąc przyprawioną stroną na patelnię. Wierzch ponownie prószymy solą i pieprzem, i przewracamy kotleciki. Na każdy kotlecik kładziemy kawałek sera i smażymy do całkowitego upieczenia się w środku mięsa. Bekon smażymy na suchej patelni na chrupko, a następnie kroimy na 3 części. 
Teraz czas na składanie. Przeciętą bułeczkę smarujemy delikatnie sosem, układamy kawałek sałaty, następnie usmażony kotlecik, plasterek pomidora, bekon i wierzch bułeczki. Wszystko razem przebijamy patyczkiem. Układamy na talerzu.
Jest z tą przystawką trochę zabawy, ale goście będą wniebowzięci.


Komentarze

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)