Buraczki w zalewie na zimę

Przepis zapożyczony od cioci z Mazur, idealne rozwiązanie, chcemy sałatkę z buraków wyciągamy, trzemy doprawiamy i już, zalewę można wykorzystać do barszczu. Polecam są wyśmienite.




Składniki : 

  • buraczki czerwone małe 

Zalewa :

  • 6 szklanek wody 
  • 1 szklanka  i 125 ml octu 
  • 1 szklanka i 125 ml cukru 
  • 1 i 1/2 łyżki soli

Opis wykonania :


1. Buraczki ilość zależy od was :) gotujemy, aż będą miękkie( ale nie za bardzo ), odcedzamy i zalewamy zimną wodą zostawiamy na jakiś czas. Obieramy.


2. Przygotowujemy zalewę, wszystko razem łączymy i gotujemy do wrzenia. 


3. Buraczki układamy ciasno w słoikach zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy w gorącej wodzie ok. 15 minut.





Podobne Przepisy

3 komentarze

  1. zdjęcie piękne, buraczki robię podobnie tylko zamiast czystej wody wykorzystuję wodę z gotowania buraków (buraki szoruję i płuczę w dwóch wodach)

    OdpowiedzUsuń
  2. już robię ponieważ podoba mi się przepis dodam troszkę kminku i listek laurowy

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi sie ten przepis i zaraz zrobię zalewę do małych buraczkow-dziękuję

    OdpowiedzUsuń

Instagram