Ciasto marchewkowe

Jak dotąd go nie piekłam, ale jest świetne i na pewno częściej zagości w moim domu. Jest pulchne i wilgotne ma wspaniały aromatyczny smak. Przepis pochodzi z gazety Moje Smaki Życia :).



Składniki :

  • 4 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki startej marchewki

Opis wykonania :


1. Jaja miksujemy z  cukrem,  wlewamy olej, dokładnie wyrabiamy. Dosypujemy mąkę, wyrabiamy dodajemy wymieszane ze sobą proszek, sodę i cynamon. Wsypujemy starta marchewkę delikatnie mieszamy. 

2. Całość wylewamy na wysmarowana tłuszczem tortownicę u mnie śr. 24 cm i pieczemy w 180 C przez 50 minut.





Podobne Przepisy

5 komentarze

  1. Marchewkowe ,uwielbiam,samo zdrowie!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto marchewkowe uwielbiam, ale teraz zachwycam się Twą paterą!! Piękna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuje :) zakupiłam ją na angielskim ebayu .

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie to ciasto często pojawia sie na stole chociaż ja dodaję dużo więcej marchewki i dorzucam słonecznik oraz rodzynki.

    OdpowiedzUsuń

Instagram