Nalewka miętowa

Z resztki mięty jaka mi pozostała postanowiłam zrobić nalewkę miętową. Działa łagodząco na bóle brzucha, żołądka, pomaga w niestrawnościach. Likwiduje wzdęcia i obniża ciśnienie.Przepis znalazłam na tej stronie klik.



Składniki :

  • pęczek świeżych liści mięty pieprzowej
  •  0,5 litra spirytusu
  •  0,75 litra wody
  • 0,30 kg cukru

Opis wykonania :


1.  Umyte i osuszone liście mięty wkładamy do  szklanego naczynia, zalewamy spirytusem, szczelnie zamykamy i odstawiamy  na 8 - 10 dni w ciemnym miejscu. Następnie filtrujemy przez gazę, mieszamy z syropem z wody i cukru, jeszcze raz przelewamy przez gazę.


2. Nalewka ma piękny, zielony kolor, orzeźwiający miętowy smak i zapach.
Moc nalewki jak również jej słodycz regulować należy wg własnego uznania. Nalewka nie wymaga dojrzewania, można ją degustować od razu.


Podobne Przepisy

0 komentarze

Instagram