Sernik wykwintny

Przepis znalazłam na Moje Wypieki jest fantastyczny, pracochłonny, ale wart każdej pracy. Wypróbujcie a nie pożałujecie, ja się w nim zakochałam.



Składniki :



  • 1,30 kg twarogu tłusty bądź półtłusty (nie wiaderko)
  • 450 g drobnego cukru najlepiej Królewski
  • 10 szt. duże jajka (białka i żółtka osobno)
  • 6 łyżek kaszy manny 
  • 250 g masła 
  • 1 op. budyniu śmietankowego
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30%
  • 2 laski  wanilii (wilgotne nie suche bądź ekstrakt lub pasta z wanilii ewentualnie 1 op. cukru waniliowego)
  • 1/2-3/4 szklanki bakali( jakie lubicie),

Polewa :

  • 0,5 kostki margaryny
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 pełne łyżki kakao
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • 1 i 1/2 łyżki żelatyny

 Opis wykonania :


1.  
 Twaróg mielimy ja się poświęciłam i zrobiłam to, aż 3 razy masło ucieramy mikserem by było puszyste  dodajemy twaróg i ucieramy by wszystko było dobrze rozdrobnione bez grudek.
W osobnej misce ucieramy żółtka z cukrem do białości dodajemy do masy serowej i krótko miksujemy. Dodajemy resztę składników : kaszę mannę, budyń, wanilię (bądź ekstrakt, pastę cukier waniliowy). Dobrze wyrobić.

2.
Śmietanę kremówkę ubić, tak samo w oddzielnej mice ubijamy białka na sztywną pianę. Do masy serowej delikatnie dodajemy ubitą kremówkę piane z białek i bakalie. Forma 23x35 wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przekładamy masę serową i wyrównujemy. Pieczemy w temp. 170 C około 60 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.

3.
Porady: Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę, sernik sprawdzamy po bokach patyczkiem czy jest upieczony środek powinien lekko drżeć, ale z wierzchu być ścięty. Nie przedłużajmy czasu pieczenia. Ja by uniknąć pęknięć piekłam w temp. 150-160C.


4.
Polewa : Rozpuścić składniki (oprócz żelatyny). Gdy się podgrzeją dodać żelatynę namoczoną w 3 łyżkach wody. Ostudzoną wyłożyć na zimny sernik.

Podobne Przepisy

1 komentarze

Instagram