Syrop miętowy

Ponieważ powoli przyszedł, czas na porządki w przydomowym warzywniaku, musiałam coś zrobić z miętą, by się nie zmarnowała. I tak nie mając, czasu na wykonanie syropu w lecie zrobiłam go teraz. Przepis pochodzi z gazetki prześlij przepis o ile się nie mylę, a ja go otrzymałam od koleżanki, która mnie poczęstowała tym przepysznym syropem.




Składniki :

  • 30 gałązek mięty
  • 50 dkg cukru
  •  2 dag kwasku cytrynowego
  • 2 litry wody



Sposób wykonania :


1.   Wodę zagotowujemy z cukrem i kwaskiem cytrynowym. Do gorącego syropu, wkładamy umyte gałązki mięty i odstawiamy na ok. 24 godz.

 2. Wyjmujemy miętę, przecedzamy syrop. Zagotowujemy. Wrzący syrop wlewamy do butelek lub słoików  od razu zakręcamy. Nie pasteryzujemy. Gotowe! 






stare zdjęcie ;)

Podobne Przepisy

6 komentarze

  1. Z nieba mi spadłaś, własnie ide robic porządek z miętą :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja go wyniosłam do zimnej piwniczki .Lepiej go trzymać w chłodniejszym miejscu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie skorzystam. Często kupuję mięte na bazarku i robię herbatki. Napój z dodatkiem mięty doskonały na gorące dni. Lubię miętę za jej delikatność i zapach i orzeźwienie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie !!
    Po powrocie z wakacji robię !

    Btw super zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń

Instagram