Drożdżowy wieniec makowy
Kolejny pomysł na świetną ozdobę stołu, którą przy okazji można zjeść :). Użyłam tej samej masy makowej, którą zrobiłam do makowców. Ciasto natomiast jest podobne, ale zarówno bardzo pyszne i długo utrzymuje świeżość.
1. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy 1/4 szklanki ciepłego mleka i łyżeczkę cukru, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Żółtka ucieramy z resztą cukru na puszystą masę, dodajemy miąższ z wanilii, dodajemy zaczyn i mąkę, wlewamy resztę mleka i stopione i ostudzone masło. Wyrabiamy dokładnie ciasto, aż będzie elastyczne i zacznie odchodzić od ręki. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
3. Następnie ciasto wałkujemy na prostokąt, smarujemy białkiem i rozkładamy nadzienie. Zwijamy roladę za pomocą białka łączymy oba końce rolady. Formujemy wieniec, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wieniec nacinamy ukośnie, można lekko rozchylić ciasto wówczas wieniec będzie bardziej rozłożysty.
4. Pieczemy ok. 45 minut w 180 C.
źródło : dodatek kulinarny Tina 2011
Składniki :
- 40 dag mąki pszennej
- 200 ml mleka
- 3 dag świeżych drożdży
- 10 dag cukru pudru
- 6 żółtek
- 15 dag roztopionego masła
- 1 laska wanilii
Nadzienie :
- 35 dag gotowej masy makowej przepis tu :)
Opis wykonania :
1. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy 1/4 szklanki ciepłego mleka i łyżeczkę cukru, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Żółtka ucieramy z resztą cukru na puszystą masę, dodajemy miąższ z wanilii, dodajemy zaczyn i mąkę, wlewamy resztę mleka i stopione i ostudzone masło. Wyrabiamy dokładnie ciasto, aż będzie elastyczne i zacznie odchodzić od ręki. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
3. Następnie ciasto wałkujemy na prostokąt, smarujemy białkiem i rozkładamy nadzienie. Zwijamy roladę za pomocą białka łączymy oba końce rolady. Formujemy wieniec, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wieniec nacinamy ukośnie, można lekko rozchylić ciasto wówczas wieniec będzie bardziej rozłożysty.
4. Pieczemy ok. 45 minut w 180 C.
źródło : dodatek kulinarny Tina 2011
Wszystko co z makiem uwielbiam ! :)
OdpowiedzUsuńoo! co roku ozdabiam wielkanocny stół chałką w formie wieńca, toteż na wigilię takie ciasto będzie idealne ;)
OdpowiedzUsuń