Krokiety z pieczarkami, porem i marchewką

Ten przepis dostałam od  mojej teściowej, ona od swojej siostry. Na początku byłam sceptycznie nastawiona do takiego farszu, ale bardzo mi zasmakował :). Coś innego niż z samymi pieczarkami czy z kapustą i grzybami ;).


Składniki :

  • duży por lub 2 mniejsze
  • 50 dag pieczarek
  • 2 większe marchewki
  • masło
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • pieprz czarny

Ciasto naleśnikowe:

  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli

 Opis wykonania:


1. Por dokładnie myjemy i kroimy cieniutko, marchew obieramy, myjemy i trzemy na grubych oczkach.
Na patelni roztapiamy 50 g masła i dodajemy por i marchewkę, dusimy do miękkości w razie konieczności lekko podlewamy wodą.


2. Cebule kroimy w drobną kostkę, czosnek przepuszczamy przez praskę, pieczarki trzemy na grubych oczkach. Cebulę i czosnek szklimy na oleju dodajemy pieczarki, sól i oba rodzaje pieprzu. Dusimy do miękkości pieczarek. 


3. Oba farsze łączymy dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Farsz musi być dobrze przyprawiony w przeciwnym wypadku krokiet będzie mdły. Odstawiamy do wystudzenia.


4. Z podanych składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe, smażymy cienkie  naleśniki, studzimy.

5. Na naleśnik kładziemy farsz i zwijamy, obtaczamy w mące, jajku i bułce, smażymy w głębszym tłuszczu.




źródło: przepis na ciasto  naleśnikowe  pochodzi z programu Ewa gotuje

Podobne Przepisy

3 komentarze

  1. Super połączenie składników na farsz! Twoja teściowa wie co dobre:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię krokiety !

    Nominowałam Cię do Liebster Blog Award :)
    Zapraszam http://jusia-part1.blogspot.co.uk/2013/12/liebster-award.html

    Jusia

    OdpowiedzUsuń

Instagram