Ciemny wywar drobiowy

Niezastąpiony  w kuchni, dodaje się go do sosów i innych potraw.Ciemny kolor i wspaniały aromat uzyskujemy w wyniku zrumienienia mięsa w piekarniku. Warto go przygotować i zamrozić, gdyż jego wykonanie jest trochę pracochłonne i czasochłonne za razem. Ja użyłam go jako podstawę do francuskiej zupy cebulowej, którą uwielbiam. Przepis już niebawem ;).




Składniki na 2 L

  • 1,5 kg porcji rosołowych lub skrzydełek pociętych na kawałki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 mała cebula pokrojona na grubą kostkę
  • mała marchew, pokrojona na grube kawałki
  • mała łodyga selera, grubo posiekana
  • 4 gałązki tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego
  • 6 ziarenek pieprzu
  • liść laurowy

Opis wykonania:


Piekarnik nagrzewamy do 220 C, kawałki pokrojonej porcji lub skrzydełek rozkładamy na blaszce tak by zbytnio się nie stykały. Pieczemy przez 30 minut po czym obracamy i pieczemy kolejne 20 minut.
W dużym garnku rozgrzewamy olej wrzucamy cebulę, marchew, seler i podsmażamy przez kilka minut, aż warzywa się zrumienią. Zdejmujemy garnek z ognia, przekładamy  do niego upieczone kawałki kurczaka.
Wylewamy pozostały na blaszce tłuszcz, blachę umieszczamy na palniku, wlewamy szklankę wody i zdrapujemy resztki z blachy. Całość przelewamy do garnka, dolewamy wody tak, aby woda przykryła wszystkie składniki. Dodajemy tymianek i listek laurowy, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Gotujemy na małym ogniu od 3 - 6 godzin, w razie potrzeby uzupełniamy wodę i ściągamy szumowiny.
Po ugotowaniu przecedzamy wywar przez lnianą ściereczkę, dokładnie usuwamy tłuszcz, najłatwiejsza metodą jest wystudzenie wywaru i włożenie go do lodówki. Tłuszcz stwardnieje i łatwo usuniemy go łyżką.
Do przygotowania wywaru nie stosujemy soli ;) tak nie zapomniałam o niej.
Możemy go spokojnie zamrozić - czas spożycia do 3 miesięcy, w lodówce do 3 dni.



Podobne Przepisy

1 komentarze

Instagram