Domowe Malibu bez mleczka skondensowanego
Uwielbiam malibu ale chciałam je wykonać bez dodania mleka skondensowanego by można je było dodawać do różnych drinków i by nie wpływało na zmianę koloru. Likier ten można przygotować na 2 sposoby z mleczkiem lub bez więc jest uniwersalny w zależności od zastosowania :).
W kokosie robimy dziurkę są trzy kropki jedna zawsze da się przebić :), zlewamy mleczko. Następnie tłuczkiem rozbijamy orzech. Oddzielamy miąższ od brązowej skórki, trzemy na tarce.
Miąższ orzecha i wanilię przekładamy do słoika zalewamy spirytusem wymieszanym z woda i cukrem.
Odstawiamy na co najmniej 14 dni. Potem odcedzamy przez bibułki by otrzymać dość klarowny płyn. Wlewamy do butelek i już :). Kokos rozkładamy na blaszce i suszymy na termoobiegu bez włączonej temperatury przy uchylonych drzwiczkach :) i mamy do ciasta.
Składniki :
- duży orzech kokosowy
- laska wanilii
- 6 czubatych łyżek cukru
- 200 ml spirytusu 95 %
- 300 ml wody
- dla tych co lubią malibu na bazie mleczka 400 ml mleczka skondensowanego niesłodzonego
Opis wykonania:
W kokosie robimy dziurkę są trzy kropki jedna zawsze da się przebić :), zlewamy mleczko. Następnie tłuczkiem rozbijamy orzech. Oddzielamy miąższ od brązowej skórki, trzemy na tarce.
Miąższ orzecha i wanilię przekładamy do słoika zalewamy spirytusem wymieszanym z woda i cukrem.
Odstawiamy na co najmniej 14 dni. Potem odcedzamy przez bibułki by otrzymać dość klarowny płyn. Wlewamy do butelek i już :). Kokos rozkładamy na blaszce i suszymy na termoobiegu bez włączonej temperatury przy uchylonych drzwiczkach :) i mamy do ciasta.
Ale to musi być pyszne :-) lubię malibu bardzo :-) wpadnę na kieliszeczek :-)
OdpowiedzUsuńNo to zdrówko !! :D
OdpowiedzUsuńZapraszam: www.filizanka-smakow.blogspot.com
Wszędzie są nalewki kokosowe z mleczkiem, więc jak znalazłem ten przepis musiałem zrobić. Po wyznaczonym czasie przyszedł czas na spróbowanie, nie zostało nic, jedna z lepszych nalewek jakie piłem :)
OdpowiedzUsuń