Kotlety ziemniaczane
Uwielbiam te kotlety zwłaszcza z sosem pomidorowym :). W sumie proste i tanie danie, a zarazem smaczne.
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i jeszcze ciepłe ugniatamy tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju, odstawiamy do wystudzenia. Do ciepłych, ale nie gorących ziemniaków dodajemy jajka, cebulę, sól, pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę tak by masa nie była zbyt rzadka i kleista. Formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z ulubionym sosem.
Składniki : na 16 kotlecików
- 1 kg ziemniaków
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju
- kilka łyżek mąki pszennej
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- bułka tarta
- olej do smażenia
Opis wykonania:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i jeszcze ciepłe ugniatamy tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju, odstawiamy do wystudzenia. Do ciepłych, ale nie gorących ziemniaków dodajemy jajka, cebulę, sól, pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę tak by masa nie była zbyt rzadka i kleista. Formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z ulubionym sosem.
robię bardzo podobne kotleciki ale zapiekam je w piekarniku na papierze do pieczenia :) pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na bezmięsny obiad. Podoba mi się. Do tego pyszna surówka :)
OdpowiedzUsuńJadłam kiedyś takie i pamiętam, że były pyszne. Podane z sosem pieczarkowym. Twoje wyglądają smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają. Uwielbiam takie połączenia.
OdpowiedzUsuń