Francuska zupa cebulowa

Uwielbiam zupę cebulową, jednak rzadko ją przygotowuję :). Przepis ten wykorzystuje podany już przeze mnie ciemny wywar drobiowy. Należy pamiętać o soli ponieważ łatwo zupę przesolić, solimy cebulę, ser jest też słonawy i doprawiając zupę można szybko zepsuć efekt naszej pracy. Bo i przygotowanie zupy pochłania trochę czasu :). Cały sekret tej pysznej zupy tkwi w powolnym smażeniu cebuli, tak by cukier zawarty w cebuli się skarmelizował.



Składniki : na 4-6 porcji

  • 1/2 szklanki masła
  • 4 duże żółte cebule, pokrojone w cienkie talarki
  • sól
  • pieprz
  • 1,25 L wywaru drobiowego ciemnego
  • 2 liście laurowe
  • 250 g sera gruyere
  • 4 kromki bagietki około 12mm opieczonej

Opis wykonania:


 W dużym garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojona w plasterki cebulę, doprawiamy delikatnie solą i mieszamy. Przykrywamy pokrywką i smażymy na małym ogniu przez 30 minut od czasu do czasu mieszając. Cebula nie może się zrumienić. Następnie odkrywamy, zwiększamy ogień i smażymy przez
 1 godzinę, często mieszając, aż cebula nabierze karmelowego koloru.
Do cebuli wlewamy wywar, dodajemy liście laurowe i zostawiamy do zagotowania. Zmniejszamy ogień i  gotujemy 30 minut  by smaki się dobrze połączyły.
Nagrzewamy grill w piekarniku, zupę doprawiamy w razie potrzeby pieprzem i solą. Wlewamy zupę do kamionkowych miseczek, posypujemy odrobiną sera, kładziemy kromkę bagietki i posypujemy pozostałym serem. 
Zapiekamy 2 minuty, aż ser się rozpuści, podajemy od razu.






Podobne Przepisy

3 komentarze

  1. Prezentuje się cudownie, i pewnie tak właśnie smakuje !!!
    Przepysznie !
    Pozdrawiamy !!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyszna zupka, zjadłabym dzisiaj taką :-) uwielbiam zupy :-) wpraszam się na obiad :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczne i pięknie podane! Aromat na pewno był cudowny :):)

    OdpowiedzUsuń

Instagram