Kotlety ziemniaczane

Uwielbiam te kotlety zwłaszcza z sosem pomidorowym :). W sumie proste i tanie danie, a zarazem smaczne.



Składniki : na 16 kotlecików

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • kilka łyżek mąki pszennej
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Opis wykonania:


Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i jeszcze ciepłe ugniatamy tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju, odstawiamy do wystudzenia. Do ciepłych, ale nie gorących ziemniaków dodajemy jajka, cebulę, sól, pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę tak by masa nie była zbyt rzadka i kleista. Formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z ulubionym sosem.


Podobne Przepisy

4 komentarze

  1. robię bardzo podobne kotleciki ale zapiekam je w piekarniku na papierze do pieczenia :) pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na bezmięsny obiad. Podoba mi się. Do tego pyszna surówka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłam kiedyś takie i pamiętam, że były pyszne. Podane z sosem pieczarkowym. Twoje wyglądają smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wyglądają. Uwielbiam takie połączenia.

    OdpowiedzUsuń

Instagram