Chleb na sodzie z rozmarynem i jabłkami

Oto kolejna propozycja w ''Wypiekanie na śniadanie '' pyszny chlebek z dodatkiem rodzynek, jabłek i rozmarynu. Połączenie dla mnie idealne zwłaszcza z dodatkiem dużej ilości cynamonu ;). Przepis z BLOGA EVERY CAKE YOU BAKE.



Składniki:


  • 250 g mąki pszennej
  • 1 szklanka maślanki 
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • jedno małe jabłko 
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu

Opis wykonania:


Piekarnik nagrzewamy do 200 C.
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, cynamon, sodę, wlewamy maślankę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, dodajemy drobno pokrojone jabłka, sparzone wrzątkiem rodzynki i posiekany rozmaryn. 
Dokładnie wyrabiamy ciasto, ma być lekko klejące. Formujemy na oprószonym mąką blacie nadając kształt okrągłego bochenka. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, nacinamy na środku na krzyż. Pieczemy około 45 minut.









Wraz ze mną wypiekały:


Podobne Przepisy

8 komentarze

  1. Cudnie się razem wypiekało ten smakowity chlebek, dziękuję Justyna :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny chlebek i fotki!
    Dzięki za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dla mnie też było to idealne połączenie jabłek i przypraw :) Dzięki za wspólne wypiekanie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za wspólne wypiekanie i do następnego razu :)

    OdpowiedzUsuń

Instagram