Ciasto jogurtowe z truskawkami

Kolejny wypiek w "Wypiekanie na śniadanie". Przyznam się, że to mój pierwszy przepis z tegorocznymi truskawkami. Ostatnio nie mam, zbyt wiele czasu na pieczenie. Przepis pochodzi z bloga Słodkie fantazje.

Cytuje :

Składniki:


  • 1 duże jajko lub 2 mniejsze
  • 150 g cukru pudru
  • 140 ml oleju
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 450 g mąki pszennej tortowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • sok wyciśnięty z jednej cyrtyny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 600 g truskawek

Sposób przygotowania:


Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy do miski, dodajemy otartą skórkę cytrynową i mieszamy.
Miksujemy jajka z cukrem, dodajemy olej i sok z cytryny do połączenia składników. Dodajemy jogurt, miksujemy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem i sodą dokładnie mieszamy.
Blachę o wymiarach ok. 24x28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto, wyrównujemy. Truskawki przekrawamy na pół i układamy przeciętą stroną do góry.
Pieczemy w 180 C około 45 minut. Oprószamy cukrem pudrem.







Podobne Przepisy

3 komentarze

  1. Wygląda przepysznie, aż się głodna zrobiłam, dzisiaj to przygotuję według twojego przepisu, zapraszam także do mnie po stare przepisy http://przepisybabci.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachwycające i przesmaczne zdjęcia! Dzięki za wspólne, truskawkowe wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wygląda super. Dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń

Instagram