Kokosowy deser z nasionami chia i musem truskawkowym

Post oczekiwał dość długo na publikację, ale jest. O nasionach chia słyszał już prawie każdy, tak jak o ich wartościach zdrowotnych. Owe magiczne nasionka pochodzą z szałwii hiszpańskiej i są bogate w kwasy omega 3 oraz błonnika. Więcej do poczytania TUTAJ.
Proste i smaczne, a dodatki można wybierać według upodobań :)





Składniki:

na 4 porcje

  • 16 łyżeczek nasion chia
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • ksylitol
  • owoce według uznania 
  • tarta czekolada
  • wiórki kokosowe

Opis wykonania:


Nasiona wsypujemy do większej miseczki - napęcznieją i zalewamy mleczkiem kokosowym. Odstawiamy na min. 15 minut.
Miksujemy blenderem owoce na mus - u mnie truskawki, słodzimy  do smaku ksylitolem lub cukrem.
Napęczniałe nasiona nakładamy do pucharków, przekładając je musem owocowym, posypujemy każdą warstwę kokosem. Dekorujemy według uznania.


Podobne Przepisy

7 komentarze

  1. Niesamowicie apetyczne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis na pewno wypróbuje na dniach ;) Nie mogę się już doczekać ;)

    Zapraszam do mnie po przepis na
    devolay z serem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto bo pyszny, twój devolay również :)

      Usuń
  3. Szkoda że sezon na truskawki juz minął ;(
    Ale przepis super pozdrawiam,
    muuooaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Instagram