Kotlet devolay

Pyszna propozycja na niedzielny obiad, to prostsza wersja bez kości bo niektórzy sądzą, że devolay bez kości to nie devolay. Ale zdobądź tu piersi kurczaka z kostką chyba, że kupimy kurczaka w całości, ale to nie opłacalne przy większej ilości porcji :).
Czy jest trudny do zrobienia, no cóż trzeba tak umiejętnie  rozbić mięso, by nie powstały dziury  i dobrze go zawinąć aby masło nie uciekło podczas smażenia.
Dość sporo czasu minęło od ostatniego postu, jednak byłam trochę zajęta pojawieniem się nowego członka naszej rodziny i na jakiś czas odstawiłam bloga. Jednak teraz już powracam do regularnych publikacji.




Składniki: na 4 osoby


  • 4 pojedyncze filety z kurczaka
  • 1/2 kostki masła
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • mąka
  • jajko
  • olej

Opis wykonania:


Pierś myjemy i osuszamy, rozbijamy delikatnie na większy płat najlepiej wkładając do woreczka, wówczas mięso nie chwyta się deski i nie porwie się.
Oprószamy solą i pieprzem z obu stron. 
Masło rozdrabniamy i mieszamy z niewielką ilością soli i 2 łyżkami posiekanej pietruszki.Wykładamy na folie spożywczą, kształtujemy 4 wałeczki i wkładamy na chwilę do lodówki by stwardniało.
Na każdy płat mięsa nakładamy masło i ciasno zawijamy zakładając boki do środka. 
Panierujemy w mące, jajku i bułce - można powtórzyć panierowanie i ja tak zazwyczaj robię tyle że  drugi raz bez mąki. 
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na małym ogniu by mięso usmażyło się w środku.
Podajemy z ulubioną surówką.


Komentarze

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)