Barszcz czerwony wigilijny
Chyba nie ma osoby która nie gotowała by barszczu na święta :) oto moja wersja postnego barszczu z użyciem domowego zakwasu z buraków, bez użycia suszonych grzybów.
Włoszczyznę obieramy i myjemy, kroimy w plastry(oprócz buraków). Warzywa zalewamy wodą około 4 L i gotujemy wywar warzywny około 45 minut. Odcedzamy do wywaru dodajemy starte buraki i 2 łyżki octu, listek laurowy, ziele angielskie i gotujemy około 15 minut, odcedzamy
( buraczki możemy użyć do sałatki ze śledzi). Wlewamy zakwas lekko podgrzewamy by barszcz nie stracił koloru doprawiamy solą i pieprzem oraz gdyby był za kwaśny dodajemy odrobinę cukru lub za słodki - soku z cytryny i rozgnieciony czosnek. Ważne by nie dopuścić do zagotowania już takiego barszczu, gdyż traci on kolor i swój pyszny smak. Można dodać odrobinę majeranku na samym końcu.
Składniki :
- 4 buraki czerwone
- 4 marchewki
- duża pietruszka
- duża cebula
- 10 cm kawałek pora
- 1/2 korzenia selera
- 1/2 l zakwasu z baraków
- sól
- pieprz świeżo mielony
- sok z cytryny
- 2 łyżki octu
- cukier
- 2 listki laurowe
- 1 ząbek czosnku
- 3 ziarenka ziela angielskiego
Opis wykonania:
Włoszczyznę obieramy i myjemy, kroimy w plastry(oprócz buraków). Warzywa zalewamy wodą około 4 L i gotujemy wywar warzywny około 45 minut. Odcedzamy do wywaru dodajemy starte buraki i 2 łyżki octu, listek laurowy, ziele angielskie i gotujemy około 15 minut, odcedzamy
( buraczki możemy użyć do sałatki ze śledzi). Wlewamy zakwas lekko podgrzewamy by barszcz nie stracił koloru doprawiamy solą i pieprzem oraz gdyby był za kwaśny dodajemy odrobinę cukru lub za słodki - soku z cytryny i rozgnieciony czosnek. Ważne by nie dopuścić do zagotowania już takiego barszczu, gdyż traci on kolor i swój pyszny smak. Można dodać odrobinę majeranku na samym końcu.
Pyszny barszczyk. Najlepiej smakuje właśnie w święta :)
OdpowiedzUsuń