Kapusta staropolska z suszonymi grzybami na Wigilię

Kto się jej oprze, powinna znajdować się na każdym świątecznym stole. Najlepsza do jej sporządzenia jest 100 % kapusta kiszona nie kwaszona  octem taka na ogół znajduje się w sklepach. Warto więc poszukać jej na bazarach warzywnych :).



Składniki :

  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 1 mała cebula
  • olej 
  • 5 dag suszonych grzybów
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 ziarenka pieprzu czarnego 
  • 1 owoc jagody jałowca
  • listek laurowy
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • cukier

Opis wykonania:


Grzyby namaczamy w letniej wodzie i pozostawiamy na noc. Gotujemy je w tej samej wodzie w której się moczyły do miękkości. Odcedzamy i pozostawiamy wywar.
Kapustę jeżeli jest mocno kwaśna delikatnie płuczemy - jeżeli nie nie ma potrzeby płukania, odciskamy i kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka i zalewamy połową szklanki wywaru z gotowania grzybów i  1 szklanką wody.
Cebule kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju dodajemy do kapusty, dodajemy ziele angielskie, listek, pieprz, jałowiec i gotujemy na mniejszym ogniu bez przykrycia 30 minut.
Następnie dodajemy pokrojone grzyby, przyprawiamy. Gotujemy do odparowania wody mieszając by kapusta się nie przypaliła.




Komentarze

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)