Uszka z grzybami do barszczu
Uwielbiam uszka, ale nie za bardzo lubię je robić ;). Tyle dobrze że ich smak zawsze wynagradza tą ciężką pracę :).
Grzyby przelewamy zimną wodą i zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na noc do namoczenia. Następnie gotujemy w wodzie w której się moczyły z dodatkiem kostki grzybowej do miękkości. Odcedzamy, studzimy i mielimy lub drobno siekamy. Cebule kroimy w drobną kosteczkę, szklimy na oleju, dodajemy grzyby doprawiamy solą i pieprzem chwilkę razem podsmażamy, odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy jajko i dokładnie wyrabiamy by masa dobrze się połączyła. Ciasto wałkujemy, kroimy na kwadraty 4x4 cm, nakładamy na środek farsz i zlepiamy tworząc trójkąt, oba boki trójkąta łączymy tworząc uszko.
Składniki :
Ciasto : Przepis tu
Farsz:
- 10 dag suszonych grzybów
- kostka grzybowa
- cebula
- olej
- jajko
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Opis wykonania:
Grzyby przelewamy zimną wodą i zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na noc do namoczenia. Następnie gotujemy w wodzie w której się moczyły z dodatkiem kostki grzybowej do miękkości. Odcedzamy, studzimy i mielimy lub drobno siekamy. Cebule kroimy w drobną kosteczkę, szklimy na oleju, dodajemy grzyby doprawiamy solą i pieprzem chwilkę razem podsmażamy, odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy jajko i dokładnie wyrabiamy by masa dobrze się połączyła. Ciasto wałkujemy, kroimy na kwadraty 4x4 cm, nakładamy na środek farsz i zlepiamy tworząc trójkąt, oba boki trójkąta łączymy tworząc uszko.
Uszka robię podobnie, ale bez dodatku kostki grzybowej. Nie ma to jak domowe :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym teraz taki pyszny barszczyk z uszkami :-)
OdpowiedzUsuńMniam, uwielbiam taki barszczyk z uszkami:)
OdpowiedzUsuń