Ciasto na pierogi

Ciasto uniwersalne nadzienia mogą być różne, ale używam obecnie tylko tego przepisu, ciasto jest po ugotowaniu mięciutkie i pyszne. Ile gospodyń tyle przepisów, ja używam do jego wyrobu mąki wrocławskiej jak dla mnie jest idealna nie za sucha nie za wilgotna w sam raz.


Składniki : na 20 duże pierogi lub 30 mniejszych ( zależy jak cienko rozwałkujecie ciasto)



  • 2 szklanki mąki pszennej przesianej
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 150 ml gorącej wody

Opis wykonania:


Z mąki formujemy kopczyk, robimy wgłębienie do którego wlewamy olej, żółtko,wsypujemy sól. Chwilkę wyrabiamy następnie powoli wlewamy wodę i zarabiamy ciasto nożem. Na końcu dokładnie wyrabiamy ciasto rękami, im dłużej tym ciasto będzie bardziej miękkie i elastyczne. Zawijamy w folię i odstawiamy na chwilkę by odpoczęło. Rozwałkowujemy na lekko oprószonej mąką stolnicy, wykrawamy kółka na pierogi, przykrywamy ściereczką by chronić ciasto przed nadmiernym wysuszeniem.



Pierogi na Wigilię

Podobne Przepisy

4 komentarze

  1. Uwielbiam pierogi, to dla mnie świąteczne danie nr 1:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham pierogi w każdej postaci, z każdym farszem! Robię je tak samo jak Ty:)
    Pozdrawiam,
    https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj pierogi chodzą za mną już od dłuższego czasu. Może w końcu zrobię bo bardzo je lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Będę musiała wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń

Instagram