Ciasto na pierogi
Ciasto uniwersalne nadzienia mogą być różne, ale używam obecnie tylko tego przepisu, ciasto jest po ugotowaniu mięciutkie i pyszne. Ile gospodyń tyle przepisów, ja używam do jego wyrobu mąki wrocławskiej jak dla mnie jest idealna nie za sucha nie za wilgotna w sam raz.
Z mąki formujemy kopczyk, robimy wgłębienie do którego wlewamy olej, żółtko,wsypujemy sól. Chwilkę wyrabiamy następnie powoli wlewamy wodę i zarabiamy ciasto nożem. Na końcu dokładnie wyrabiamy ciasto rękami, im dłużej tym ciasto będzie bardziej miękkie i elastyczne. Zawijamy w folię i odstawiamy na chwilkę by odpoczęło. Rozwałkowujemy na lekko oprószonej mąką stolnicy, wykrawamy kółka na pierogi, przykrywamy ściereczką by chronić ciasto przed nadmiernym wysuszeniem.
Składniki : na 20 duże pierogi lub 30 mniejszych ( zależy jak cienko rozwałkujecie ciasto)
- 2 szklanki mąki pszennej przesianej
- 1 żółtko
- 3 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- 150 ml gorącej wody
Opis wykonania:
Z mąki formujemy kopczyk, robimy wgłębienie do którego wlewamy olej, żółtko,wsypujemy sól. Chwilkę wyrabiamy następnie powoli wlewamy wodę i zarabiamy ciasto nożem. Na końcu dokładnie wyrabiamy ciasto rękami, im dłużej tym ciasto będzie bardziej miękkie i elastyczne. Zawijamy w folię i odstawiamy na chwilkę by odpoczęło. Rozwałkowujemy na lekko oprószonej mąką stolnicy, wykrawamy kółka na pierogi, przykrywamy ściereczką by chronić ciasto przed nadmiernym wysuszeniem.
Uwielbiam pierogi, to dla mnie świąteczne danie nr 1:-)
OdpowiedzUsuńKocham pierogi w każdej postaci, z każdym farszem! Robię je tak samo jak Ty:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/
Oj pierogi chodzą za mną już od dłuższego czasu. Może w końcu zrobię bo bardzo je lubię :-)
OdpowiedzUsuńBędę musiała wypróbować :D
OdpowiedzUsuń