Farsz do pierogów kapusta z grzybami
Bez tych pierogów nie ma Świąt ;) przynajmniej dla mnie i mojej rodziny. Zajadamy się nimi przez te świąteczne dni bo nie wiem dlaczego, ale tylko wtedy mi tak szczególnie smakują, to tak jak z karpiem możemy jeść go codziennie jednak tylko w święta ma swój specyficzny i niepowtarzalny smak :)
Ciasto -klik
Grzyby moczymy w 4 szklankach zimnej wody przez noc, następnego dnia gotujemy je do miękkości w wodzie w której się moczyły. Odcedzamy i zostawiamy wywar.
Kapustę drobno kroimy, zalewamy wywarem z grzybów dodajemy listek i ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu około 30 minut.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na oleju dokładamy zmielone lub drobno pokrojone grzyby, smażymy chwilkę. Dodajemy odcedzoną kapustę i doprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie odrobiną cukru.
Odstawiamy farsz do całkowitego wystudzenia i by lekko się przegryzł, w razie potrzeby doprawiamy.
Składniki :
Ciasto -klik
Farsz :
- 10 dag suszonych grzybów
- 50 dag kapusty kiszonej- nie kwaszonej poszukajcie na bazarach warzywnych
- 2 mniejsze cebule
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- listek laurowy
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
- olej
Sposób wykonania:
Grzyby moczymy w 4 szklankach zimnej wody przez noc, następnego dnia gotujemy je do miękkości w wodzie w której się moczyły. Odcedzamy i zostawiamy wywar.
Kapustę drobno kroimy, zalewamy wywarem z grzybów dodajemy listek i ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu około 30 minut.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na oleju dokładamy zmielone lub drobno pokrojone grzyby, smażymy chwilkę. Dodajemy odcedzoną kapustę i doprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie odrobiną cukru.
Odstawiamy farsz do całkowitego wystudzenia i by lekko się przegryzł, w razie potrzeby doprawiamy.
takie pierogi najlepsze są na wigilię:)
OdpowiedzUsuńTak zgadzam się z tobą Justynko :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierogi z kapustą :-) na święta obowiązkowo :-)
OdpowiedzUsuńRobię bardzo podobnie. I masz racę tylko na święta smakują wyjątkowo :)
OdpowiedzUsuń