Farsz do pierogów z grochem i kapustą- świąteczny
Pyszna alternatywa dla osób nie jadających grzybów :), pierogi pyszne i warte wypróbowania. Ja już zakończyłam maraton pierogowy nadchodzi czas maratonu ciasteczkowego. Pierogi zamrożone i czekają na swój dzień. Polepiłam sobie w tym roku troszkę bo zrobiłam 3 wersje i dodatkowo uszka :).
Ciasto - wg. przepisu podanego tu lub własnej wersji :)
Groch płuczemy, zalewamy przegotowana wodą i pozostawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy w wodzie w której się moczył, aż groch będzie miękki, odcedzamy i rozdrabniamy blenderem.
Kapustę odciskamy, kroimy drobno i zalewamy szklanką wody i zagotowujemy.
Cebulę kroimy w drobna kostkę, szklimy na maśle i dodajemy do gotującej się już kapusty. Dokładamy listek, ziele i kminek. Gotujemy aż kapusta będzie miękka i woda całkowicie się wygotuje. Na samym końcu doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie cukrem( nie zapomnijcie wyciągnąć ziarenek ziela i listka laurowego). Kapustę mieszamy z grochem w razie potrzeby doprawiamy, farsz nie może być mdły. Gotowe pierogi gotujemy w osolonym wrzątku około 3 minuty od wypłynięcia.
Składniki :
Ciasto - wg. przepisu podanego tu lub własnej wersji :)
Farsz:
- 1 szklanka grochu
- 60 dag kapusty kiszonej
- 2 małe cebule
- łyżka masła
- listek laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- świeżo mielony czarny pieprz
- sól
- kminek
- cukier
Opis wykonania:
Groch płuczemy, zalewamy przegotowana wodą i pozostawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy w wodzie w której się moczył, aż groch będzie miękki, odcedzamy i rozdrabniamy blenderem.
Kapustę odciskamy, kroimy drobno i zalewamy szklanką wody i zagotowujemy.
Cebulę kroimy w drobna kostkę, szklimy na maśle i dodajemy do gotującej się już kapusty. Dokładamy listek, ziele i kminek. Gotujemy aż kapusta będzie miękka i woda całkowicie się wygotuje. Na samym końcu doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie cukrem( nie zapomnijcie wyciągnąć ziarenek ziela i listka laurowego). Kapustę mieszamy z grochem w razie potrzeby doprawiamy, farsz nie może być mdły. Gotowe pierogi gotujemy w osolonym wrzątku około 3 minuty od wypłynięcia.
najlepsze pierogi na święta:)
OdpowiedzUsuńidealny farsz ... pysznie i świątecznie :)
OdpowiedzUsuń