Boże Narodzenie
Pierogi
Świąteczne menu
Ciasto na pierogi
Ciasto uniwersalne nadzienia mogą być różne, ale używam obecnie tylko tego przepisu, ciasto jest po ugotowaniu mięciutkie i pyszne. Ile gospodyń tyle przepisów, ja używam do jego wyrobu mąki wrocławskiej jak dla mnie jest idealna nie za sucha nie za wilgotna w sam raz.
Składniki : na 20 duże pierogi lub 30 mniejszych ( zależy jak cienko rozwałkujecie ciasto)
- 2 szklanki mąki pszennej przesianej
- 1 żółtko
- 3 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- 150 ml gorącej wody
Opis wykonania:
Z mąki formujemy kopczyk, robimy wgłębienie do którego wlewamy olej, żółtko,wsypujemy sól. Chwilkę wyrabiamy następnie powoli wlewamy wodę i zarabiamy ciasto nożem. Na końcu dokładnie wyrabiamy ciasto rękami, im dłużej tym ciasto będzie bardziej miękkie i elastyczne. Zawijamy w folię i odstawiamy na chwilkę by odpoczęło. Rozwałkowujemy na lekko oprószonej mąką stolnicy, wykrawamy kółka na pierogi, przykrywamy ściereczką by chronić ciasto przed nadmiernym wysuszeniem.
4 komentarze
Uwielbiam pierogi, to dla mnie świąteczne danie nr 1:-)
OdpowiedzUsuńKocham pierogi w każdej postaci, z każdym farszem! Robię je tak samo jak Ty:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/
Oj pierogi chodzą za mną już od dłuższego czasu. Może w końcu zrobię bo bardzo je lubię :-)
OdpowiedzUsuńBędę musiała wypróbować :D
OdpowiedzUsuńW TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html