Farsz do pierogów z soczewicą i ziemniakami
A to kolejna moja propozycja dla tych którzy nie lubią ani kapusty ani grzybów ;) lub dla koneserów pierogów, którzy takich jeszcze nie kosztowali.
Ciasto -Przepis klik
Soczewice płuczemy i namaczamy w przegotowanej wodzie przez noc. Następnego dnia gotujemy do miękkości i studzimy. Ziemniaki obieramy i mielimy wraz z soczewicą, cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na oleju dodajemy do farszu. Jajko siekamy drobno dodajemy do farszu. Przyprawiamy solą, pieprzem, gałką i majerankiem- farsz nie może być mdły.
Składniki :
Ciasto -Przepis klik
Farsz :
- szklanka soczewicy u mnie zielona
- 2 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach
- 2 cebule
- jajko ugotowane na twardo
- olej
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- majeranek
Opis wykonania:
Soczewice płuczemy i namaczamy w przegotowanej wodzie przez noc. Następnego dnia gotujemy do miękkości i studzimy. Ziemniaki obieramy i mielimy wraz z soczewicą, cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na oleju dodajemy do farszu. Jajko siekamy drobno dodajemy do farszu. Przyprawiamy solą, pieprzem, gałką i majerankiem- farsz nie może być mdły.
ciekawy pomysł na farsz:)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, pierożki wyglądają super !
OdpowiedzUsuńZ takim farszem nie jadłam. A wyglądają tak smakowicie :)
OdpowiedzUsuńNo prosze jakie fajne pierożki, pyszne:)
OdpowiedzUsuńJa pierogi z kapustą i grzybami uwielbiam...no ale tych Twoich też bym z chęcią spróbowała;-)
OdpowiedzUsuńRobiła pierogi z soczewicą, ale nie dodawałam do nich ziemniaków. Podoba mi się ten pomysł:)
OdpowiedzUsuń