Farsz do pierogów z soczewicą i ziemniakami

A to kolejna moja propozycja dla tych którzy nie lubią ani kapusty ani grzybów ;) lub dla koneserów pierogów, którzy takich jeszcze nie kosztowali.





Składniki :


Ciasto -Przepis klik



Farsz :

  • szklanka soczewicy u mnie zielona
  • 2 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach
  • 2 cebule
  • jajko ugotowane na twardo
  • olej
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • majeranek

Opis wykonania:


Soczewice płuczemy i namaczamy w przegotowanej wodzie przez noc. Następnego dnia gotujemy do miękkości i studzimy. Ziemniaki obieramy i mielimy wraz z soczewicą, cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na oleju dodajemy do farszu. Jajko siekamy drobno dodajemy do farszu. Przyprawiamy solą, pieprzem, gałką i majerankiem- farsz nie może być mdły.



Pierogi na Wigilię

Komentarze

  1. Świetny przepis, pierożki wyglądają super !

    OdpowiedzUsuń
  2. Z takim farszem nie jadłam. A wyglądają tak smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No prosze jakie fajne pierożki, pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja pierogi z kapustą i grzybami uwielbiam...no ale tych Twoich też bym z chęcią spróbowała;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiła pierogi z soczewicą, ale nie dodawałam do nich ziemniaków. Podoba mi się ten pomysł:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)