Zakwas na barszcz czerwony
Domowy najlepszy jest bardzo prosty w wykonaniu, a smak barszczu wigilijnego z jego dodatkiem wspaniały. Zachęcam do przygotowania swojego domowego, możecie również pić go na co dzień jest bardzo zdrowy :)
Buraczki dokładnie szorujemy szczoteczką by usunąć ewentualny piasek, kroimy na grubsze plastry. Układamy buraczki ciasno w wyparzonym słoju 1 L, po bokach uciskamy czosnek, ziele angielskie, listek laurowy i pieprz. Całość zalewamy letnią przegotowaną wodą, buraczki muszą być całkowicie zalane wodą. Słój zakrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 7 dni. Ubytek wody należy uzupełniać, po 7 dniach zakwas będzie już odpowiednio kwaśny należy go przecedzić i przelać do buteleczki. Przechowujemy w lodówce.
Składniki :
- około 1/2 kg buraczków
- 2 ząbki czosnku
- listek laurowy
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 ziarenka pieprzu czarnego
Opis wykonania:
Buraczki dokładnie szorujemy szczoteczką by usunąć ewentualny piasek, kroimy na grubsze plastry. Układamy buraczki ciasno w wyparzonym słoju 1 L, po bokach uciskamy czosnek, ziele angielskie, listek laurowy i pieprz. Całość zalewamy letnią przegotowaną wodą, buraczki muszą być całkowicie zalane wodą. Słój zakrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 7 dni. Ubytek wody należy uzupełniać, po 7 dniach zakwas będzie już odpowiednio kwaśny należy go przecedzić i przelać do buteleczki. Przechowujemy w lodówce.
będzie dobry barszczyk:)
OdpowiedzUsuńJa też zawsze barszczyk na domowym zakwasie robię :)
OdpowiedzUsuńBardzo przydatny przepis, nie ma to jak barszczyk:)
OdpowiedzUsuńDo domowego barszczyku idealny :-)
OdpowiedzUsuń