Marchewkowe drożdżowe sakiewki na sałatkę
Mam dla Was pierwszy przepis na nadchodzącą Wielkanoc :D.
Marchewkowe sakiewki są szybkie i łatwe w przygotowaniu: wystarczą odpowiednie rurki, ulubiona sałatka i natka pietruszki. Zaskoczycie nimi Waszych domowników i gości. Będą się pięknie prezentować na Waszym stole. Pomysł zobaczyłam na Pinterest i postanowiłam je wykonać. Oczywiście, jeżeli wolicie, zróbcie domowe ciasto na pizze, ja jednak użyłam gotowego.
Marchewkowe sakiewki są szybkie i łatwe w przygotowaniu: wystarczą odpowiednie rurki, ulubiona sałatka i natka pietruszki. Zaskoczycie nimi Waszych domowników i gości. Będą się pięknie prezentować na Waszym stole. Pomysł zobaczyłam na Pinterest i postanowiłam je wykonać. Oczywiście, jeżeli wolicie, zróbcie domowe ciasto na pizze, ja jednak użyłam gotowego.
Rurki o długości 13 cm i średnicy 3,5 cm
Składniki na 8 szt
- opakowanie gotowego ciasta "spód na pizzę"
- żółtko
- 1 łyżka mleka
- pomarańczowy barwnik
- masło klarowane
- dowolna sałatka
- natka pietruszki
Opis wykonania:
Gotowe ciasto dzielimy na 8 długich pasków. Każdą rurkę smarujemy masłem klarowanym. Skręcamy spiralnie ciasto wokół rurki. I tak 8 razy. Żółtko mieszamy z mlekiem i niewielką ilością barwnika, za pomocą pędzelka każdą rurkę z ciastem smarujemy dokładnie z każdej strony.
Układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w 180 C około 14 minut.
Studzimy. Delikatnie wyjmujemy metalowe rurki, nadziewamy dowolną sałatką i wciskamy w środek kilka gałązek pietruszki.
Ale cudne :) zastanawiałam się ostatnio nad zakupem rurek. Ten przepis mnie przekonuje!
OdpowiedzUsuńrewelacyjny pomysł - wygląda to niesamowicie!
OdpowiedzUsuń