Babka czekoladowa

Przedstawiam pyszną babkę czekoladową. Jest bardzo smaczna. Może upieczecie ją w tym roku na Święta?








Składniki:


  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka margaryny
  • 1,5 szklanki cukru kryształu
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • aromat dowolny

polewa

  • 3 łyżki czubate masła
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki wody

Opis wykonania:

Ciasto
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodajemy przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao, miksujemy. Na końcu wlewamy roztopioną, gorącą margarynę i olejek, miksujemy dokładnie. Ciasto przelewamy do formy, wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułka tartą. Pieczemy w 180 C około 45 minut, sprawdzamy patyczkiem. Pozostawiamy chwilę w formie, wyciągamy i studzimy na kratce. 

Polewa
Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier i gotujemy do rozpuszczenia. Wsypujemy kakao i wlewamy wodę. Mieszamy ciągle gotując, aż masa zacznie gęstnieć. Polewamy babkę.



Podobne Przepisy

2 komentarze

  1. Wgł mnie jest niesmaczna, ponieważ zrobiłam ją i się zastanawiam dlaczego nie dałam całej szklanki cukru, ponieważ 1/5 to za mało.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie jest 1,5 szklanki czyli jedna i jeszcze pół, a nie 1/5 szklanki. Nic dziwnego że była niesmaczna 😉.

      Usuń

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

Instagram