Babka czekoladowa
Przedstawiam pyszną babkę czekoladową. Jest bardzo smaczna. Może upieczecie ją w tym roku na Święta?
Składniki:
- 5 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 kostka margaryny
- 1,5 szklanki cukru kryształu
- 1 czubata łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- aromat dowolny
polewa
- 3 łyżki czubate masła
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki wody
Opis wykonania:
Ciasto
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodajemy przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao, miksujemy. Na końcu wlewamy roztopioną, gorącą margarynę i olejek, miksujemy dokładnie. Ciasto przelewamy do formy, wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułka tartą. Pieczemy w 180 C około 45 minut, sprawdzamy patyczkiem. Pozostawiamy chwilę w formie, wyciągamy i studzimy na kratce.
Polewa
Polewa
Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier i gotujemy do rozpuszczenia. Wsypujemy kakao i wlewamy wodę. Mieszamy ciągle gotując, aż masa zacznie gęstnieć. Polewamy babkę.
Wgł mnie jest niesmaczna, ponieważ zrobiłam ją i się zastanawiam dlaczego nie dałam całej szklanki cukru, ponieważ 1/5 to za mało.
OdpowiedzUsuńW przepisie jest 1,5 szklanki czyli jedna i jeszcze pół, a nie 1/5 szklanki. Nic dziwnego że była niesmaczna 😉.
Usuń