Jak wyhodować kiełki
Uwielbiam kiełki, dodaje je wszędzie gdzie mogę, cenie je za ich właściwości zdrowotne i smakowe. Jak w prosty i szybki oraz tani sposób wyhodować je samemu w domu? To bardzo proste wystarczy 1 L słoik, kawałek gazy, sznurek lub gumka recepturka.
Drugą alternatywą są specjalne kiełkownice, mam dwie jedna za 7 zł, drugą za 45 zł. Co je różni? min. wielkość i jakość wykonania. Jedna jest przelewowa, składa się z trzech pojemniczków, dwa posiadają skraplacze dzięki czemu woda ścieka przez obydwa pojemniki, gdzie zwilża nasiona i przechodzi do ostatniego pojemnika z którego ją wylewamy jest prosta w użytkowaniu. Druga trochę tandetna, woda w niej szybko mętnieje mimo iż wymieniam ją 2 razy dziennie. Jeżeli chodzi o sianie w niej rzeżuchy jest do tego chyba najlepsza. I metoda słoikowa, koszt co najwyżej kupno słoika i gazy jeżeli nie macie w domu. Polega na wrzuceniu odpowiedniej i nie za dużej ilości nasion do słoika, zakrycie wierzchu gazą i związanie by przy płukaniu nasionka nie uciekały, zalaniu ich wodą by nasiona się namoczyły - dokładny czas namaczania i ilości oraz ilość dni kiełkowania przedstawia tabela na dole. Następnie wylewamy wodę i płuczemy nasiona min. 2 razy dziennie i pozostawiamy słoik lekko odwrócony by woda ściekła. Kiełki hodujemy w miejscu nienasłonecznionym najlepiej lekko ciemnym. Niektórzy je zasłaniają ściereczką, ja tego nie robię bo na ogół - wypróbowałam kiełkowanie trwa dłużej. Jeżeli chodzi o kiełkownice tu nasion nie namaczamy, dlatego zawsze jest jakiś procentowy odpad tych, które wcale nie zakiełkowały. Kiełki fasoli mung, ciecierzycy, czarnej fasoli i fasoli adzuki ( max.ilość na dzień 250 ml)można spożywać na surowo, jednak mnie ich smak nie przekonuje więc dodaje ja do gotowanych i duszonych dań na końcu, tak samo w przypadku już zielonych kiełków pszenicy czy żyta. Natomiast fasoli czerwonej i większe ziarna nasion strączkowych należy obgotować na parze lub wodzie by pozbyć się szkodliwych toksyn. Bardzo ważną rzeczą jest woda, którą używamy do kiełek. Nie może ona być przegotowana, ja używam przefiltrowanej wody z kranu. Gdy kiełki już wystarczająco są wyrośnięte, należy je kilkakrotnie przepłukać na sitku i dokładnie odsączyć, pozostawiamy je na kilka godzin by lekko przeschły. Wkładamy do pojemniczka i przechowujemy w lodówce. Używam je jako dodatek do sałatek czy na kanapki, są pyszne!
Co do nasion powinny pochodzić z upraw ekologicznych, specjalnie do tego przeznaczonych.
Drugą alternatywą są specjalne kiełkownice, mam dwie jedna za 7 zł, drugą za 45 zł. Co je różni? min. wielkość i jakość wykonania. Jedna jest przelewowa, składa się z trzech pojemniczków, dwa posiadają skraplacze dzięki czemu woda ścieka przez obydwa pojemniki, gdzie zwilża nasiona i przechodzi do ostatniego pojemnika z którego ją wylewamy jest prosta w użytkowaniu. Druga trochę tandetna, woda w niej szybko mętnieje mimo iż wymieniam ją 2 razy dziennie. Jeżeli chodzi o sianie w niej rzeżuchy jest do tego chyba najlepsza. I metoda słoikowa, koszt co najwyżej kupno słoika i gazy jeżeli nie macie w domu. Polega na wrzuceniu odpowiedniej i nie za dużej ilości nasion do słoika, zakrycie wierzchu gazą i związanie by przy płukaniu nasionka nie uciekały, zalaniu ich wodą by nasiona się namoczyły - dokładny czas namaczania i ilości oraz ilość dni kiełkowania przedstawia tabela na dole. Następnie wylewamy wodę i płuczemy nasiona min. 2 razy dziennie i pozostawiamy słoik lekko odwrócony by woda ściekła. Kiełki hodujemy w miejscu nienasłonecznionym najlepiej lekko ciemnym. Niektórzy je zasłaniają ściereczką, ja tego nie robię bo na ogół - wypróbowałam kiełkowanie trwa dłużej. Jeżeli chodzi o kiełkownice tu nasion nie namaczamy, dlatego zawsze jest jakiś procentowy odpad tych, które wcale nie zakiełkowały. Kiełki fasoli mung, ciecierzycy, czarnej fasoli i fasoli adzuki ( max.ilość na dzień 250 ml)można spożywać na surowo, jednak mnie ich smak nie przekonuje więc dodaje ja do gotowanych i duszonych dań na końcu, tak samo w przypadku już zielonych kiełków pszenicy czy żyta. Natomiast fasoli czerwonej i większe ziarna nasion strączkowych należy obgotować na parze lub wodzie by pozbyć się szkodliwych toksyn. Bardzo ważną rzeczą jest woda, którą używamy do kiełek. Nie może ona być przegotowana, ja używam przefiltrowanej wody z kranu. Gdy kiełki już wystarczająco są wyrośnięte, należy je kilkakrotnie przepłukać na sitku i dokładnie odsączyć, pozostawiamy je na kilka godzin by lekko przeschły. Wkładamy do pojemniczka i przechowujemy w lodówce. Używam je jako dodatek do sałatek czy na kanapki, są pyszne!
Co do nasion powinny pochodzić z upraw ekologicznych, specjalnie do tego przeznaczonych.
Nasiona | Czas namaczania | Czas kiełkowania | Płukanie | Ilość na 1L słoik |
brokuł | 8 godzin | 3-5 dni | min. 2 razy dziennie | 3 łyżki |
cebula | 6 godzin | 4-5 dni | min. 2 razy dziennie | 1 łyżka |
gorczyca | 6 godzin | 3-5 dni | min. 2 razy dziennie | 3 łyżki |
lucerna | 12 godzin | 5-7 dni | min. 2 razy dziennie | 2 łyżki |
rzodkiewka | 8 godzin | 3-5 dni | min. 2 razy dziennie | 3 łyżki |
ciecierzyca | min. 12-24 godzin | 3-4 dni | od 2-4 razy dziennie | 250 ml |
fasola mung | 8 godzin | 2- 4 dni | min. 2 razy dziennie | 125 ml |
groch | 8 godzin | 3-4 dni | min. 2 razy dziennie | 250 ml |
gryka | 6 godzin | 2 dni | min. 2 razy dziennie | 250 ml |
jarmuż | 8 godzin | 5-6 dni | min. 2 razy dziennie | 60 ml |
kozieradka | 12 godzin | 3-4 dni | min. 2 razy dziennie | 60 ml |
pszenica | 12 godzin | 3-4 dni | min. 2 razy dziennie | 250 ml |
quinoa | 3 godziny | 2-4 dni | od 2-4 razy dziennie | 125 ml |
ryż dziki | min. 48 -72 godzin | 2-3 dni | od 2-4 razy dziennie | 250 ml |
ryz brązowy | min.12-24 godzin | 2-4 dni | od 2-4 razy dziennie | 250 ml |
słonecznik łuskany | 8 godzin | 2-4 dni | min. 2 razy dziennie | 250 ml |
soczewica | 8 godzin | 2-4 dni | min. 2 razy dziennie | 180 ml |
Komentarze
Prześlij komentarz
W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html