Pączki zwykłe obgotowywane przed smażeniem

Tradycyjnie jak co roku chociaż jeden przepis na paczki musi być. Ten jest bardzo stary, a dzięki obgotowaniu pączków przed smażeniem zużywamy dużo mniej tłuszczu, bo paczki go tak nie chłonną. Dzięki temu uzyskujemy troszeczkę bardziej dietetyczne ;).



Składniki : na 20-25 szt.


Ciasto


  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki maki pszennej do podsypywania
  • 1/3 szklanki cukru drobnego
  • 5 sztuk jaj
  • 6 dag masła
  • 3 dag drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki olejku waniliowego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

nadzienie

  • 1 szklanka marmolady

Opis wykonania:


W podgrzanym lekko ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Rozczyn mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy dodajemy utarte z cukrem i solą żółtka, ubitą pianę z białek, oraz wyrośnięty rozczyn, zarabiamy ciasto. Dalej wyrabiamy dodając rozpuszczone zimne masło, aż ciasto wchłonie tłuszcz.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. 
Po tym czasie formujemy z ciasta wałek i dzielimy na 20 części, każdą część rozpłaszczamy, na środek kładziemy marmoladę i formujemy pączki. Pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 30 minut.
W dużym garnku gotujemy wodę, gdy zacznie wrzeć wkładamy partiami wyrośnięte paczki, gdy tylko wypłyną na wierzch wyciągamy i odsączamy na papierowych ręcznikach. 
Następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu  z obu stron na złoty kolor. 
Dowolnie dekorujemy lukrem lub cukrem pudrem.



Komentarze

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)