Mała chałka do koszyczka
Niektórzy pieką ją na Boże Narodzenie, inni zaś na Wielkanoc, a ja mogłabym jeść ją codziennie. Rodzaj użytego splotu to warkocz sześciokątny. Aby ładnie wyszedł po upieczeniu, należy luźno go zaplatać.
Składniki : na 1 dużą chałkę lub 2 mniejsze
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- szczypta soli
- 1/4 szklanki cukru kryształu
- 1/2 szklanki mleka
- 1 i 1/2 łyżki mleka
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
Opis wykonania:
Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim masło, wlewamy do miski, dodajemy jajko, drożdże, cukier, mąkę oraz sól. Zarabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i będzie odchodziło od ręki. Odstawiamy na 1 godzinę, by wyrosło. Po tym czasie dzielimy na 6 lub 12 części. Każdą rolujemy do otrzymania wałeczka i składamy plecionkę. Rozkładamy pasma tak, by po obu stronach były 3 wałeczki. Zawijamy do środka pierwsze zewnętrzne pasmo z jednej strony, następnie kolejne z przeciwnej strony. I tak aż do zakończenia plecionki. Chałki układamy na wyłożonej papierem blaszce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Żółtko rozrabiamy z mlekiem, smarujemy nim wyrośniętą już chałkę. Pieczemy w 180 C około 20 minut lub gdy będzie już złocista. Można też sprawdzić lekko stukając od dołu - gdy wydaje głuchy dźwięk, na pewno jest upieczona.
źródło Pieczywa Siostry Marii
źródło Pieczywa Siostry Marii
Świetny przepis, chałka wygląda smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńPięknie ci wyszła
OdpowiedzUsuń