Hrudka - jajeczny ser wielkanocny
Przedstawiam Wam pyszny ser z jajek i mleka - specjalność wielkanocna z Ukrainy. Moja babcia pochodzi właśnie z Ukrainy, dlatego postanowiłam spróbować tego specjału. Ser jest niezwykle prosty w wykonaniu, podaje się go do pieczonej szynki wielkanocnej. Jest naprawdę pyszny, choć lekko słodkawy.
Składniki:
- 12 jajek, rozmiar L
- 1 l mleka 3,2 % *
- 2 łyżki płaskie cukru kryształu
- 1 łyżeczka soli morskiej lub zwykłej
Opis wykonania:
Musimy przygotować garnek z wodą, nad którym postawimy szklaną miskę. Nie powinna ona dotykać wody. Włączamy gaz, by woda zaczęła się już gotować.
Miskę ściągamy, wbijamy umyte jajka i wlewamy mleko. Wszystko na najsłabszych obrotach miksera mieszamy, by razem się połączyło. Stawiamy miskę z masą na garnek z gotującą się wodą. Płomień zmniejszamy do minimum. Masę gotujemy, mieszając co raz, aż masa zacznie przypominać konsystencją dosyć gęstą jajecznicę. Trwa to około 30 minut.
Miskę ściągamy, wbijamy umyte jajka i wlewamy mleko. Wszystko na najsłabszych obrotach miksera mieszamy, by razem się połączyło. Stawiamy miskę z masą na garnek z gotującą się wodą. Płomień zmniejszamy do minimum. Masę gotujemy, mieszając co raz, aż masa zacznie przypominać konsystencją dosyć gęstą jajecznicę. Trwa to około 30 minut.
Po tym czasie większe sitko wykładamy kawałkiem gazy, wylewamy masę jajeczną i pozostawiamy, by lekko obciekła. Następnie zwijamy gazę tak, aby uformować z masy kulkę , co pomoże nam jak najmocniej odcisnąć serwatkę. Odstawiamy tak zawinięty ser, najlepiej w chodnym miejscu, na noc.
Ser odwijamy delikatnie z gazy, układamy w naczyniu do zapiekania i pieczemy w 180 C około 30 minut. Skórka powinna zżółknąć, jednak nie przypiec się, więc lepiej piec bez termoobiegu. Ser ponownie odstawiamy w chłodne miejsce, aby wystygł. Po tym czasie możemy go pokroić na plastry.
Smacznego.
Ser odwijamy delikatnie z gazy, układamy w naczyniu do zapiekania i pieczemy w 180 C około 30 minut. Skórka powinna zżółknąć, jednak nie przypiec się, więc lepiej piec bez termoobiegu. Ser ponownie odstawiamy w chłodne miejsce, aby wystygł. Po tym czasie możemy go pokroić na plastry.
Smacznego.
* mleko nie może zawierać mniej tłuszczu niż 3,2 %.
Przepis bardzo interesujacy i z pewnoscia go wypróbuję. Prosze mi Justynko powiedziec w którym momencie mam dodac cukier i sól? Pozdrawiam Cię serdecznie i zyczę fantastycznych podróży.
OdpowiedzUsuń😊 zachęcam smaczny jeżeli ktoś lubi slodkawe sery. Ja dodałam podczas miksowania jajek z mlekiem.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń